Comunicate de presa

COMUNICAT DE PRESĂ
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) vă invite mâine sâmbătă 17 septembrie să sărbătorim împreună Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Copii și părinți au dat startul campaniei “Donează o șansă la viață!” și s-au înscris în competiție pentru mișcare și sănătate. Alătură-te și tu caravanei și vino în Parcul Drumul Taberei mâine la ora 12, unde într-o atmosferă specială, plină de veselie și energie, mulțumim celor care au donat și au salvat vieți.
Ziua mondială a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice este sărbătorită în întreaga lume de peste 50 de Registre Cu acestă ocazie, ministrul sănătății, domnul Vlad Voiculescu și ambasadorii Registrului vor transmite mesaje de mulțumire donatorilor voluntari din lumea întreagă care au salvat mii de vieți precum și tuturor celor care doresc să devină donatori voluntari.

Pentru vizualizarea integrala a comunicatului de presa apasa aici.

900 de alergători s-au bucurat de mișcare în natură
la RUNFEST – FOX TRAIL Half Marathon
Peste 1.200 de oameni, concurenți și susținători, au profitat din plin de ultima duminică de vară luând parte la Bucharest FOX TRAIL Half Marathon, competiție marca RUNFEST, susținută de Barilla și prezentată de Persil, desfășurată în pădurea Băneasa. Pasiunea pentru mișcare în natură a fost cu siguranță demonstrată la cote înalte pe 28 august, pentru că ne-am bucurat să vedem sute de zâmbete largi, atât la start cât și după linia de finish. Aproape 900 de alergători s-au aliniat la start la crosul RUNFEST – Bucharest FOX TRAIL Half Marathon, iar ziua a fost plină de energie, sport, dar și de surprize și multă distracție. Atât copiii, cât și juniorii și adulții au avut trasee special create pentru abilitățile lor pe potecile răcoroase ale pădurii Băneasa, în total având loc 32 de curse de alergare, pe distanțe de la 2,5 până la 21 de kilometri.

MPG, coordonatorul RUNFEST, dorește să încurajeze mișcarea de la vârste fragede și să conștientizeze cât mai multe persoane asupra beneficiilor alergării în natură, astfel că cei mici, cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, au avut ocazia să participe gratuit la cros. Printre concurenții prezenți la eveniment s-au numărat și membri ai mai multor cluburi sportive din țară, care se antrenează pentru competițiile naționale și internaționale, dar și persoane pasionate de alergare din Anglia, Serbia, Italia și Belgia. Cei mai rapizi alergători au fost răsplătiți cu premii generoase, în toal 96 de concurenți ocupând podiumurile crosului RUNFEST – Bucharest FOX TRAIL Half Marathon, susținut de Barilla și prezentat de Persil. Rezultatele concursului se pot accesa online pe pagina evenimentului www.runfest.ro.
Pentru vizualizarea integrala a comunicatului de presa apasa aici.

Tricou parinti
Bucură-te de mișcare în natură și donează o șansă la viață!
28 august 2016, pădurea Băneasa, ora 09:00

Toți cei care iubesc sportul și mișcarea în aer liber sunt invitați duminică, 28 august 2016, la ora 09:00, în pădurea Băneasa, unde vom da startul celei de a 4-a ediții a campaniei ”Donează o șansă la viață!”.
Organizată de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) împreună cu MPG, agenție de marketing sportiv, lider pe piața evenimentelor sportive pentru amatori, campania este dedicată conștientizării importanței de a ne menține sănătatea la un standard ridicat și de a avea un stil de viață activ. Campania este susținută de Ministerul Sănătății și va implica activități sportiv-recreative, dar și activități de informare și sensibilizare a persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Lansarea campaniei are loc în cadrul concursului de alergare RUNFEST – Bucharest FOX TRAIL Half Marathon, organizat de MPG în pădurea Băneasa, și adresat amatorilor de mișcare, care se află la cea de a 4-a ediție. Organizatorul evenimentului sportiv a pregătit curse de alergare pentru toate abilitățile, pe trasee diferite, de la 2,5 km la 21 de km, și o atmosferă specială, plină de veselie și energie, astfel încât toți participanții să aibă parte de o experiență frumoasă în natură. Cu ocazia sărbătoririi Zilei mondiale a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, pe 17 septembrie, ministrul sănătății, domnul Vlad Voiculescu și ambasadorii Registrului vor purta ștafeta și vor transmite mesaje de mulțumire tuturor donatorilor. “Fiecare dintre noi poate fi șansa la viață a unui bolnav cu cancer de sânge care așteaptă un donator sănătos compatibil. Este o cursă contra cronometru în care pacienții care suferă de aceste boli grave speră ca timpul să stea în loc până când un donator voluntar, frate de sânge cu el, va dona și-l va vindeca. Mulțumim donatorilor care prin acest gest au dat viață mai departe!”, a spus dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH. Cursele de alergare pentru copii, cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani, din cadrul RUNFEST – Bucharest FOX TRAIL Half Marathon vor fi dedicate promovării Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Pentru vizualizarea integrala a comunicatului de presa apasa aici.

Ministerul Sănătății împreună cu Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România (RNDVCSH) vă invită la conferința de presă ce marchează primul eveniment național, dedicat Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Este pentru prima oară în lume când se celebrează această zi și li se aduc mulțumiri tuturor celor 25 de milioane de donatori voluntari din lumea întreagă, care prin gestul lor au salvat vieți.

Evenimentul va avea loc luni, 21 septembrie 2015, orele 10, la Hotel Novotel, sala Paris Droite (Calea Victoriei 37 B, sector 1) din București în prezența ministrului sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu și a secretarului de stat prof. dr. Dorel Săndesc, a președintelui Consiliului științific al RNDVCSH, prof.dr Dan Coliță și a directorului general al RNDVCSH dr. Aurora Dragomirișteanu.

Vor participa atât pacienți care au beneficiat de un transplant de celule stem hematopoietice, donatori de celule stem hematopoietice, cât și medici care se ocupă de îngrijirea acestora (copii și adulți, diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar), reprezentanți ai Agenției Naționale de Transplant și ai Asociației pentru Registru Donatorilor de Celule Stem.

După eveniment vă așteptăm în Piața Universității din București unde în cadrul caravanei “Donează o șansă la viață“ va fi amplasat un centru mobil de recoltare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani care vor să se înscrie ca potențiali donatori și unde este amenajată o zonă dedicată unde pot fi lăsate mesaje de multumire donatorilor care dau viață mai departe.

Pentru vizualizarea integrala a comunicatului de presa apasa aici.

Numărul  potențialilor donatori înscriși în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice a ajuns la 25 de milioane, oferind speranță tuturor pacienților bolnavi de cancer de sânge aflați în căutarea unui donator

Cifra record a potențialilor donatori voluntari de celule stem hematopoietice a fost comunicată în cadrul celei de-a 41 Întâlniri Anuale organizate la Istanbul de Grupul European pentru Sânge și Transplant de Măduvă  (GESTM), în colaborare cu mai multe organizații internaționale din domeniu.

Săptămâna aceasta, Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM), Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) și Grupul European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM) anunță atingerea cifrei record de 25 milioane de persoane la nivel mondial înscrise ca potențiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH) în speranța salvării vieții aflate în pericol a celor care se luptă cu cancere și boli grave de sânge. Acest moment de referință oferă un plus de speranță pacienților, familiilor acestora și personalului medical, aflați în căutarea unui donator compatibil. La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, dar fără un frate sau o soră compatibili,  multe astfel de persoane se bazează pe registrele din toată lumea pentru a-și găsi un donator compatibil.

DMOP a fost înființată în 1989 ca rezultat al colaborării a opt țări, ajungând ca în prezent să reprezinte o comunitate formată din 53 de țări care cooperează în vederea realizării unui inventar centralizat al tuturor potențialilor donatori voluntari de CSH din întreaga lume. Se constituie astfel într-o resursă capitală pentru pacienții care au nevoie de un transplant de CSH, deoarece în aproape 50 la sută din cazurile de transplant de CSH, donatorul și pacientul provin din țări diferite.

DMOP lucrează în strânsă cooperare cu AMDM – asociație care are rolul de a stabili standarde consecvente și de nivel înalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume – și pune la dispoziție o listă cuprinzătoare a potențialilor donatori de CSH și a unităților de sânge din cordonul ombilical donate, provenind în principal de la registrele și băncile de celule stem membre AMDM. Baza de date globală a DMOP poate fi ușor accesată de medicii care caută un donator compatibil în numele pacienților lor aflați în așteptarea unui transplant de CSH.
„Astăzi sărbătorim valoroasa cifră de 25 milioane potențiali donatori de CSH la nivelul registrelor din întreaga lume. Mulțumită acestor 25 de milioane de potențiali donatori voluntari, 250.000 de pacienți și-au găsit donatorul compatibil și au beneficiat de transplant de CSH de la un donator neînrudit. Dar munca noastră nu se încheie aici. Avem nevoie ca un număr și mai mare de potențiali donatori de CSH să se înscrie în registrele înființate în toată lumea, având în vedere că același număr de pacienți au căutat fără succes donatori compatibili”, a declarat Prof. dr. Jon J. van Rood, fondatorul DMOP.

În fiecare an, mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sânge. Transplantul de CSH reprezintă un tratament care poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numără leucemia, limfomul și anemii hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum anemia aplastică, sindromul mielodisplazic, tulburările ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.

Președintele AMDM, domnul Michael Boo, Doctor în drept, a anunțat cu mult entuziasm această etapă de referință. „Suntem recunoscători milioanelor de oameni din întreaga lume care s-au înscris ca donatori voluntari din dorința de a fi leacul celor aflați în suferință. Cu fiecare persoană înscrisă într-un registru al donatorilor de CSH cresc șansele ca într-o bună zi fiecare pacient să-și găsească donatorul de care are nevoie”, a declarat domnia sa. „Rolul nostru ca și comunitate globală este acela de a continua să dezvoltăm acest inventar al donatorilor de CSH și unităților de sânge din cordonul ombilical, adăugând la el în fiecare an peste un milion de potențiali donatori voluntari de CSH și de unități de sânge din cordonul ombilical ce provin de la tot mai multe țări”, a adăugat domnul Boo.

Importanța creșterii numărului de potențiali donatori voluntari de CSH înscriși în registrele din întreaga lume este evidențiată de numărul tot mai mare de transplante de CSH folosite ca tratament în cazul multor boli. Din 1973, când a avut loc prima procedură reușită de transplant de CSH de la un donator neînrudit, s-a înregistrat o creștere exponențială a tuturor tipurilor de transplante de CSH, în special cele provenite de la donatori neînrudiți. În 1974, Anthony Nolan, primul registru din lume al donatorilor de CSH, înființat în Marea Britanie, demara procesul de recrutare a potențialilor donatori de CSH. Azi, procedurile de transplant de la un donator neînrudit au adesea aceeași rată de succes ca cele de la donatori frați cu pacientul.
Baza de date globală a DMOP reprezintă un serviciu unic disponibil centrelor de transplant și registrelor care, în numele pacienților din întreaga lume, caută cel mai potrivit donator pentru pacienții a căror salvare o constituie un transplant de CSH și care nu găsesc un donator din rândul fraților sau surorilor lor. Oferind un singur registru al tuturor adulților donatori voluntari de CSH și al tuturor unităților de sânge din cordon ombilical, DMOP facilitează căutarea rapidă și temeinică, semnalând dacă și unde s-a identificat un donator compatibil. În 2014, peste 225.000 cereri de căutare au fost onorate pentru pacienții care aveau nevoie de transplant de CSH. În prezent,  se realizează zilnic aproximativ 60 de transplanturi cu CSH provenind de la donatori neînrudiți, dintre care 22 de grefe de CSH sunt transportate în altă țară pentru a fi transplantate.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH)  este un registru mic: până la începutul lunii martie 2015 s-au înscris un număr de 20.570 donatori de CSH,  dintre care aproape jumătate – 8.967 donatori, sunt deja testați HLA. Baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni). De la începerea activității RNDVCSH, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 transplanturi de CSH de la donatori neînrudiți, dintre care doi donatori sunt din RNDVCSH.  De asemenea, Registrul din România a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internațional.

Despre AMDM
La nivel mondial, în fiecare an, peste 50.000 de pacienți caută un donator neînrudit compatibil. Aproape 50% din pacienții care caută un donator, găsesc un donator perfect compatibil în afara țării lor. AMDM urmărește o standardizare la nivel global prin stabilirea unui program de acreditare a registrelor. Prin acest program de acreditare, AMDM se asigură că organizațiile protejează sănătatea și siguranța donatorilor, iar pacienții beneficiază de celule stem de înaltă calitate.
AMDM este o asociație internațională. Pentru mai multe detalii, puteți vizita website-ul www.wmda.info .

Despre DMOP
Pentru a găsi donatorul cel mai potrivit pentru un pacient, primul pas este să efectuați o căutare în baza de date globală a DMOP, unde sunt luați în evidență toți potențialii donatori și toate unitățile de sânge din cordon ombilical. Baza de date este ușor accesibilă medicilor care pot efectua o căutare rapidă și se pot lămuri în câteva minute dacă sunt șanse să existe un donator compatibil pentru pacienții lor.
DMOP este gestionat de Fundația Europdonor, o organizație olandeză nonprofit. Pentru mai multe informații, puteți vizita website-ul www.bmdw.org

Despre GESTM
GESTM este o organizație nonprofit înființată în 1974 cu scopul de a oferi oamenilor de știință și medicilor implicați în activitatea clinică de transplant de măduvă osoasă o platformă pentru schimbul de experiență și colaborarea în elaborarea de studii în domeniu. GESTM are ca scop promovarea tuturor aspectelor asociate transplantului de celule stem hematopoietice, indiferent de tipul de donator sau sursa de donație a acestora, precum și realizarea de activități în domeniul cercetării de bază și celei clinice, educației, standardizării, controlului calității, și acreditării procedurilor de transplant.
În fiecare an, la sfârșitul lunii martie, SEMTS organizează o întâlnire anuală. Aceasta reunește peste 4.500 de oameni de știință, medici, asistente medicale, statisticieni, administratori ai bazelor de date de profil, biologi, tehnicieni și pacienți, continuând să reprezinte un prilej important de a asigura și încuraja schimbul de experiență, educația și productivitatea științifică, în scopul îmbunătățirii rezultatelor obținute de-a lungul anilor.
Pentru mai multe informații despre SETMS, vă rugăm să vizitați website-ul www.ebmt.org și pe Twitter: @TheEBMT and #EBMT15

Despre RNDVCSH
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG nr. 760/2009. RNDVCSH a cărei misiune este de a de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de CSH compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți.
Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și în același timp cu pacienții care au nevoie de un transplant. Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu și face posibilă procesarea cererilor căutare a unui donator compatibil de CSH şi furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în ţară, cât şi în străinătate.
RNDVCSH este instituţia responsabilă cu coordonarea şi supravegherea activităţilor de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, conform standardelor internaționale. RNDVCSH are onoarea de a face parte din această rețea internațională de instituții.

Cum și cine se poate înscrie ca donator!
Se pot înscrie în RNDVCSH, ca potențiali donatori, persoanele  sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani. După o documentare completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem și după semnarea unui formular de consimțământ privind decizia de a deveni donator/donatoare de celule stem hematopoietice, persoanele care și-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o probă de sânge pentru analize și pentru determinarea profilului HLA. După acest demers, persoana înscrisă în Registru, poate fi perechea unui pacient aflat în căutarea unui donator compatibil. Cu cât mai mulți oameni se înscriu în Registru, cu atât cresc șansele de a găsi perechea salvatoare pentru semenii noștrii aflați în suferință și care așteaptă o șansă la viață. Potențial fiecare persoană înscrisă poate vindeca pe cineva de cancer.
Mai multe informații despre cum puteți deveni donator de celule stem găsiți accesând site-ul www.registru-celule-stem.ro  sau www.facebook.com/rndvcsh .
Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Telekom România, ne pot scrie un mesaj accesând  http://www.registru-celule-stem.ro/contact  sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem (http://www.registru-celule-stem.ro/implicate/CentreleDonatorilordeCSH) .

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și reprezintă o nouă șansă la viață.

În primele trei zile de campanie, Centrul mobil de donare al caravanei ”Donează o șansă la viață!” a fost în Parcul Carol din București. Comunitatea Donatorilor voluntari de celule stem crește de la o zi la alta! 219 persoane s-au  înregistrat  în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) și pot fi șansa unuia dintre cei 14 pacienții care așteaptă găsirea unui donator compatibil. Un număr de peste 20 de voluntari ai Asociației pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem (ARDCEL) au distribuit materiale informative și au promovat donarea de celule stem hematopoietice.
Caravana parcurilor  își continuă parcursul! Centrul mobil de donare, echipe medicale și voluntari sunt prezenți în parcul Herăstrău și astăzi, indiferent de condițiile atmosferice. Mâine, 24 septembrie, suntem în parcul Herăstrău, în parcarea publică din fața debarcaderului (pavilionul H) urmând a ne deplasa în 25-26 septembrie Parcul Cișmigiu – Intrarea principala, vis-a-vis de primărie și 27-28 septembrie în Parcul Lumea Copiilor – aleea principală.
Un centru medical de informare și înscriere va funcționa timp de trei zile și în Centrul Vechi al Bucureștiului, la ceainăria Merci Charity Boutique (Str.Smârdan 13 – vis-a-vis de BNR) după următorul program:
Joi 25 septembrie 14:00-22:00
Sâmbătă 27 septembrie 14:00-22:00
Duminică 28 septembrie 14:00-22:00
Vă invităm să fiți alături de noi prin participarea ca voluntari în campania de promovare a donării de celule stem și înscrierea în RNDVCSH. Prin înscrierea în Registrul Donatorilor de celule stem, persoanele cu vârsta  între 18 și 45 de ani pot salva viața unui pacient cu leucemie sau alte boli grave pentru care singurul tratament este transplantul de celule stem de la un donator compatibil. Este o oportunitate extraordinară, ca printr-un gest simplu să creștem Registrul din România și să salvăm mai multe vieți.

Cum puteți să sprijiniți Campania noastră?
Transmiteți prietenilor dumneavoastră informații despre evenimentele din campanie și dați ”like” la pagina noastră de facebook  ” http://www.facebook.com/rndvcsh ” www.facebook.com/rndvcsh
Ajutați la înscrierea în RNDVCSH a persoanelor din comunitatea dumneavoastră;
Participați la sesiuni de informare-educare în rândul tinerilor liceeni (16-18 ani)
Donați bani către Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem (ARDCEL) pentru susținerea proiectelor desfășurate de aceasta, se pot face prin donație sau sponsorizare:
direcționând 2% din impozitul pe venit către Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem (ARDCEL)  (cu formularele 230 si 200);
direcționarea a 20% din impozitul pe profit al unei companiei, impozit pe care îl datorează Statului, către Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem (ARDCEL)  (prin contract de sponsorizare);
în contul RO72RNCB0067142282350001 către Asociația pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem (ARDCEL)  deschis la BCR sucursala Dr.Felix, Sector 3, Bucuresti, România.

Mai multe informații despre campanie și cum puteți deveni donator de celule stem găsiți accesând site-ul  ” http://www.registru-celule-stem.ro ” www.registru-celule-stem.ro  sau   ” http://www.facebook.com/rndvcsh” www.facebook.com/rndvcsh. Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată.
Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Campania de promovare a donării de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață!”
pentru al doilea an în parcurile bucureștene

Începând de astăzi, 19 septembrie 2014, timp de zece zile, Centrul mobil de donare, echipe medicale și voluntari vor fi prezenți în marile parcuri din București. Caravana parcurilor bucureștene face parte dintr-o amplă campanie de promovare a donării de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață!” organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) și susținută de Ministerul Sănătății.
Obiectivul acestei campanii este creșterea nivelului de informare și sensibilizarea persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
Sperăm ca anul aceasta comunitatea donatorilor voluntari înscriși în registru să crescă la peste 20.000 pentru a da o șansă la viață pacienţilor români pentru care nu găsim donatori compatibili.
Dacă în urmă cu un an, înainte de lansarea campaniei ”Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane își exprimase dorința de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numărul donatorilor onorifici înscriși în RNDVCSH a crescut de la o lună la alta, atingând  în prezent cifra de 14.295, dintre care 7198 în acest an. Deocamdată Registrul din România este încă mic comparativ cu majoritatea registrelor din țările europene care numără în medie între 100.000 și 500.000 de donatori activi.
Caravana parcurilor din acest an va fi prezentă în patru parcuri din București, în fiecare zi în intervalul 14.00-22.00, după următorul program: 19-21 septembrie Parcul Carol – Fântâna Zodiac;  22-24 septembrie Parcul Herăstrău – Pavilionul H, 25-26 septembrie Parcul Cișmigiu – Intrarea principala, vis-a-vis de primărie și 27-28 septembrie în Parcul Lumea Copiilor – aleea principală.  În aceste locații va fi amplasat  “Centrul mobil de donare”, care constă într-un autocar “medicalizat”. Persoanelor care doresc să fie informate le stau la dispoziție echipe de medici și asistente medicale și pot beneficia gratuit de testarea grupei de sânge și a Rh-ului, precum și de măsurarea  tensiunii arteriale, a pulsului și a glicemiei.
Campania este organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie  Sanguină București. Promovarea evenimentului este sprijinită de peste 50 de voluntari ai Asociației pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem  care s-au alăturat acestei inițiative.

Informații despre RNDVCSH
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţiicare are misiunea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiţi.
Din aprilie 2013, când RNDVCSH a devenit funcțional, procedura de transplant de la donator compatibil neînrudit este posibilă și în România. Până în prezent au fost realizate, în cele trei centre de transplant din țară, 30 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit (17 anul trecut și 13 anul acesta, dintre care două cu donator român), pentru 24 de pacienți au fost identificați donatori compatibili și procedurile de transplant vor fi realizate până la sfârșitul anului, iar pentru alți 5 pacienți se face testarea pentru confirmarea comaptibilității. 14 din cei 43 de pacienții care sunt în așteptarea unui transplant sunt în această situație dificilă. Șansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România. Provocarea pentru RNDVCSH este diversitatea etnică a populației donatorilor disponibili și îmbunătățirea rezoluției de tipare HLA pentru donatorii români.

Mai multe informații despre campanie și cum puteți deveni donator de celule stem găsiți accesând site-ul instituției www.registru-celule-stem.ro  sau www.facebook.com/rndvcsh. Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Miercuri, 25 iunie 2014 în cadrul Galei Medica ediția 2014, eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH)  a obținut premiul juriului la categoria „Cea mai bună campanie de sănătate”, cu proiectul „Donează o şansă la viaţă!.

În iunie 2013,  Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a lansat oficial campania de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice „Donează o şansă la viaţă”.

Campania a fost susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, organizații nonguvernamentale partenere (Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență din București și Asociația ”Zâmbet pentru România” din Targoviște), precum și peste 50 de voluntari care s-au alăturat acestei inițiative.

Voluntarii implicați în acest proiect au mers în caravană în multe locuri din ţară, pentru campanii de informare, iar, rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Numai anul trecut s-au înscris în Registru un număr de 7.094 de persoane, fiind realizate şi primele 21 de transplanturi.
„Este un premiu care ne onorează și ne responsabilizează să continuăm dezvoltarea unor astfel de campanii de informare în rândul populație. Mulțumim tuturor voluntarilor care s-au implicat în acest proiect și instituțiilor massmedia, care ne-au sprijinit să transmitem informațiile necesare care să ajute populația să conștientizeze că pot oferi foarte ușor o șansă la viață celor aflați în suferință. În prezent, sunt 13.236 de donatori voluntari înscrişi în Registru, dar prea puțin încă ca să găsim donatori compatibili pentru toți pacienții care au nevoie urgentă de transplant.  Sperăm ca anul aceasta comunitatea donatorilor voluntari înscriși în registru să crescă la peste 20.000 pentru a da o șansă la viață pacienţilor români pentru care nu găsim donatori compatibili în registrele din străinătate. 19 din cei 41 de pacienții care sunt în așteptarea unui transplant sunt în această situație dificilă. Șansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România. Vindecarea bolnavilor poate veni din România la costuri mult mai mici față de străinătate dacă registrul ar avea  înregistrați 100 000 de donatori”, a precizat dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţiicare are misiunea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiţi. Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice săi în acelaşi timp cu pacienţii care au nevoie de un transplant.
Mai multe informații despre campanie și cum puteți deveni donator de celule stem găsiți pe site-ul instituției http://www.registru-celule-stem.ro/

Cei care doresc să devină donatori ne pot contacta la TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, pot accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Aurora Dragomirişteanu
Director general RNDVCSH

Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDCSH) în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Univesitatea de București – Facultatea de Litere, organizează în perioada 04 – 20 decembrie 2014, o serie de evenimente în cadrul campaniei “Donează o șansă la viață”, care vizează promovarea donării de celule stem hematopoietice în rândul studenților.
Caravana universităților din București va începe în 4 decembrie 2014 și se va derula până la sfârșitul lunii martie 2015. Prima oprire este Facultatea de Litere a Universității București din Strada Edgar Quinet, număr 5-7, sector 1.
O echipă medicală și de promovare va fi prezentă joi 4 decembrie, între orele 14:00 și 18:00, în Amfiteatrul Bălcescu (etaj 1, aripa dreaptă). Vor fi distribuite materiale informative și vor fi consiliați toți studenții cei care își doresc să se înscrie ca donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Caravana universităților își propune informarea studenților cu privire la donarea de celule stem hematopoietice și a creșterea  numărului de donatori din rândul studenților.
Pe toată durata desfășurării campaniei în Holul de marmură al Facultății de Litere va fi amenajat un punct de informare.

Campania “Donează o șansă la viață” este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de RNDVCSH. Caravana universităților este un proiect de colaborare cu participarea CTS București și a unităților de învățământ partenere (Univesitatea București și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București).  Această campanie este deschisă colaborării cu voluntari și organizatii nonguvernamentale  partenere, care sunt invitatți să ni se alăture.

Cum și cine se poate înscrie ca donator!
În misiunea de a salva cât mai multe vieți, se pot înscrie persoanele  sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani. După o documentație completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem și după semnarea unui formular de consimțământ privind decizia de a deveni donator/donatoare de celule stem hematopoietice, persoanele care și-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o probă de sânge pentru analize și pentru determinarea profilului HLA, conform legislației în vigoare. După acest demers, persoana înscrisă în Registru va deveni membru/membră a Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și reprezintă o nouă șansă la viață.

Informații despre RNDVCSH
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este instituţia responsabilă cu coordonarea şi supravegherea activităţilor de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, conform standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.
O activitate de bază a RNDVCSH este întocmirea şi menţinerea unei baze de date cu persoanele care şi-au dat acordul să doneze celule stem hematopoietice. Această bază de date este securizată conform tuturor standardelor existente iar accesul la date este restricţionat. Doar personalul autorizat din cadrul Registrului poate accesa informațiile din această bază de date.
Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că, odată acreditat de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă, se află în permanentă legatură cu registre similare din întreaga lume şi poate apela la serviciile lor de căutare, iar baza de potenţiali donatori devine incomparabil mai mare.

Despre Facultatea de Litere
Având o tradiție de 150 de ani și un prestigiu de necontestat, Facultatea de Litere este astăzi una dintre cele mai complexe, mai moderne și mai dinamice structuri universitare din România, pregătind anual specialiști pentru diferite domenii de activitate. În spațiul cu valoare de patrimoniu al Facultății, au loc periodic evenimente culturale, de educare sau informare, cu scopul de a crea un cadru de dialog și schimb de opinii între studenți și specialiști din diverse medii profesionale.

Bucureşti, 15 august 2013 – Caravana “Donează o şansă la viaţă!” a ajuns în judeţul Constanţa, pentru a promova donarea de celule stem şi pentru a veni mai aproape de persoanele care vor să se înscrie ca donator de celule stem.

Până în prezent, 2.994 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Dintre acestea, peste 300 de persoane s-au înscris ca donatori pe parcursul cele 9 zile ale caravanei în parcurile din București.

În ultima lună, un număr de peste 400 de persoane ne-au contactat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro și au fost programate la unul din cele 18 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice. Peste 30 dintre cei care și-au exprimat dorința de a deveni donatori sunt din județul Constanța. 25 de pacienți așteaptă un donator compatibil cu ei.

În trei locații din județul Constanța va fi amplasat ”Centrul mobil de donare” – un autocar medicalizat echipat și dotat special. Pentru cei care vor să afle mai multe despre donarea de celule stem sau vor să devină donatori, caravana mobilă va fi pentru patru zile pe litoral – la 2 Mai, Mangalia și Constanța.

La faţa locului, persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc și vor putea afla gratuit ce grupă de sânge şi ce tip de Rh au. Rezultatele analizelor pentru depistarea bolilor infecțioase care se pot transmite prin sânge, printre care HIV/SIDA, hepatită B, hepatită C, sifilis, vor fi transmise prin poştă sau e-mail.

În zona unde este amplasat ”Centrul mobil de donare” vor fi instalate banere ale campaniei și un cort publicitar unde cei interesați vor primi informații despre donarea de celule stem. Pentru cei care doresc de asemenea, vor fi oferite gratuit servicii medicale de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și glicemiei. Promovarea evenimentului va fi facută de grupuri de voluntari, sub cordonarea RNDVCSH.
Caravana ”Donează o șansă la viață!” va fi zilnic între orele 14.00 și 22.00, în următoarele locații:
15 august: 2 Mai – în fața sediului administrativ al primariei Limanu
16 august: Mangalia – în centrul vechi la Casa de cultură a municipiului Mangalia
17-18 august: Constanța – la intrarea în zona portului turistic Tomis

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți suna la  TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro și pagina de facebook registru-celule-stem sau contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Anul acesta, prin intermediul Registrului Donatorilor de Celule Stem, 7 pacienți care aveau nevoie de un transplant și pentru care nu s-au identificat donatori compatibili în familie, au fost transplantați cu succes în cele trei centre de transplant din țară: 3 pacienți la Institutul Clinic Fundeni, 2 pacienți La Spitalul de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara și 2 pacienți au fost transplantați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Toți cei șapte pacienți au avut donatori din străinătate: Germania, Polonia și Belgia.

Un număr de 25 de pacienți așteaptă să fie identificat un donator compatibil în vederea realizării transplantului. Șapte pacienți care au deja un donator compatibil confirmat vor beneficia de un transplant de celule stem hematopoietice în următoarea lună.

În cadrul campaniei de comunicare ”Donează o șansă la viață!”, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor Voluntari în Situații de Urgență a demarat o serie de evenimente de  promovare a donării de celule stem hematopoietice, în trei parcuri din Bucureşti și în trei localități din județul Constanța.

Campania ”Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de RNDVCSH în colaborare cu unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, dar și numeroși voluntari precum și organizații nonguvernamentale partenere (Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență, Asociația ”Dăruiește Viață”, Asociația ”Zâmbet pentru România”, Societatea Română de Hematologie).

În numele pacienților care așteaptă o șansă la viață,
echipa RNDVCSH și a CTS București
mulțumește tuturor acelora care li s-au alăturat
și care prin gestul profund umanitar
pot salva o viață!

Pentru informații suplimentare, vă invităm să ne contactați:
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Dr. Aurora Dragomirişteanu, Director general RNDVCSH
E-mail: aurora.dragomiristeanu@rndvcsh.ro
Mobil: 0722.751.147
Telefon: 021.201.8810.

Într-o săptămână de campanie s-au înscris 199 de persoane în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
25 de pacienți așteaptă un donator compatibil cu ei
Persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc în ”Centrul mobil de donare” amplasat în parcul Tineretului

După o săptămână de prezență în parcurile Herăstrău și Alexandru Ioan Cuza din București, la centrul mobil de donare al caravanei ”Donează o șansă la viață”, 199 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Promovarea evenimentului a fost facută cu ajutorul a  peste 20 de voluntari care au străbătut cele două parcuri pe biciclete, pe role sau pe jos.

Pentru cei care vor să afle mai multe despre donarea de celule stem sau vor să devină donatori, în următoarele 2 zile, 2 și 3 august 2013, între orele 11.00 și 20.00, caravana mobilă va fi în parcul Tineretului la intrarea Șincai.

În zona unde este amplasat ”Centrul mobil de donare”, persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc și vor vor putea afla gratuit ce grupă de sânge şi ce tip de Rh au. Rezultatele analizelor pentru depistarea bolilor infecțioase care se pot transmite prin sânge, printre care HIV/SIDA, hepatită B, hepatită C, sifilis, vor fi transmise prin poştă sau e-mail.

La faţa locului vor fi instalate corturi publicitare și de prim ajutor, unde cei interesați vor primi informații despre donarea de celule stem, iar pentru cei care doresc vor fi oferite gratuit servicii medicale de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și glicemiei.

La orele 11.00 și 17.00 vor fi organizate de către voluntarii de la Asociația Salvatorilor Voluntari în Situații de Urgență, demonstrații despre “Managementul accidentelor” cu “Primul ajutor de bază”.

În numele pacienților care așteaptă o șansă la viață,
echipa RNDVCSH și a CTS București
mulțumește tuturor acelora care li s-au alăturat și care prin gestul profund umanitar pot salva o viață!

Anul acesta, prin intermediul Registrului Donatorilor de Celule Stem, 6 pacienți care aveau nevoie de un transplant și pentru care nu s-au identificat donatori compatibili în familie, au fost transplantați cu succes în cele trei centre de transplant din țară: 3 pacienți la Institutul Clinic Fundeni, 2 pacienți La Spitalul de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara și astăzi un pacient a fost transplantat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Toți cei șase pacienți au avut donatori din străinătate: Germania, Polonia și Belgia.

Un număr de 25 de pacienți așteaptă să fie identificat un donator compatibil în vederea realizării transplantului. Șapte pacienți care au deja un donator compatibil confirmat vor beneficia de un transplant de celule stem hematopoietice în următoarea lună.

În cadrul campaniei de comunicare ”Donează o șansă la viață!”, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor Voluntari în Situații de Urgență a demarat o serie de evenimente de  promovare a donării de celule stem hematopoietice,  pe data de 27 iulie în trei parcuri din Bucureşti.

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți suna TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro și pagina de facebook registru-celule-stem sau contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Pentru detalii o puteți contacta pe Dr. Aurora Dragomirişteanu, Director general RNDVCSH, pe e-mail la adresa aurora.dragomiristeanu@rndvcsh.ro sau la telefon: +4021-201-8810 ori Fax: +4021-201-8828.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor  Voluntari în Situații de Urgență organizează în București, în perioada 27 iulie – 03 august 2013, o serie de evenimente în cadrul campaniei de comunicare ”Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării  de celule stem hematopoietice.

Până în prezent, un număr de 5 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti. În perioada imediat următoare, 7 pacienți pentru care au fost validați donatori compatibili urmează să fie salvați. Un număr de 14 de pacienți care au nevoie de un transplant  de celule stem hematopoietice și care nu au donator compatibil în familie, așteaptă să aibă o șansă la viață!

Campania este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, dar și numeroși voluntari precum și organizații nonguvernamentale partenere (Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență, Asociația ”Dăruiește Viață”, Asociația ”Zâmbet pentru România”, Societatea Română de Hematologie).

Viziunea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este ca toți pacienții din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit să facă această intervenţie într-unul din centrele de transplant din țară.

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Salvarea vieții acestor pacienților depinde de furnizarea în mod eficient și responsabil de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Scopul campaniei ”Donează o șansă la viață!” este de a crește gradul de conștientizare publică și profesională a donării onorifice de celule stem hematopoietice ca mijloc de a ajuta pacienții.

”De la lansarea campaniei în 6 iunie 2013, săptămânal peste 100 de persoane s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice” – Dr.Aurora Dragomirișteanu, directorul general al RNDVCSH

Cum și cine se poate înscrie ca donator !
Persoanele sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. După o informare completă asupra donării de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a a deveni donator/oare de celule stem hematopoietice, persoanele interesate vor completa un chestionar medical și li se va recolta o probă de sânge pentru analize, conform legislaţiei în vigoare, şi pentru determinarea profilului tău HLA. Odată înscris/ă în Registru va deveni membru/ă a Registrului Naţional al Voluntarilor de Celule Stem Hematopoietice.

Unde  și când?
Evenimentele vor avea loc în perioada 27 iulie 2013-3 august 2013, zilnic între orele 10.00 și 18.00, în următoarele locații:
Parcul Herăstrău – intrarea Charles de Gaulle:
    sâmbătă 27 iulie 2013
    luni 31 iulie 2013
    miercuri 31 iulie  2013
Parcul Al. I. Cuza (IOR) – parcarea de pe Bd. Liviu Rebreanu
    duminică 28 iulie 2013
    marți 30 iulie 2013
    joi 1 august 2013
Parcul Tineretului – intrarea Șincai
    vineri 2 august 2013
    sâmbătă 3 august 2013

În locațiile mai susmentionate, va fi amplasat ”Centrul mobil de donare” dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge pentru testarea persoanelor care doresc să se înscrie ca donatori, vor  fi instalate corturi publicitare și de prim ajutor unde cei interesați vor primi informații despre donarea de celule stem, vor fi deasemenea organizate demonstrații despre “Managementul accidentelor” cu “Primul ajutor de bază”, iar pentru cei care doresc vor fi oferite gratuit servicii medicale de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și glicemiei.

Promovarea  evenimentului va fi facută de grupuri de voluntari care se vor deplasa pe tot cuprinsul parcurilor pe biciclete, pe role sau pe jos.

Radioamatorii ASVSU vor monta o stație de emisie-receptie mobilă și vor efectua legături radio în București și în țară pentru promovarea evenimentului, în cadrul Rețelei Nationale de Urgență a Radioamatorilor Români.

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți suna TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro și pagina de facebook  registru-celule-stem sau contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este funcțional
Până în prezent, un număr de 4 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti

Astăzi, 6 iunie 2013, la sediul Ministerului Sănătăţii a fost lansată oficial în România campania de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață”.

Campania este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.

Scopul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG nr. 760/2009. RNDVCSH a cărei misiune este de a de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți.
Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și în același timp cu pacienții care au nevoie de un transplant. Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice şi furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în ţară, cât şi în străinătate.

Ce paşi sunt necesari pentru a putea dona !
În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Însă, Registrul îşi poate desfăşura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie. De aceea, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Cine sunt beneficiarii Registrului
Copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au şansa, cu ajutorul Registrului, de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. În plus, nu mai sunt obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.
‘’Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu Registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare’’, a afirmat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH.

RNDVCSH se bucură de recunoaștere la nivelul comunității internaționale în domeniu şi lucrează la standarde internaţionale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă. Acest lucru a făcut posibilă îndeplinirea condiţiilor pentru interconectare cu Registrele Internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni). Ca membri ai Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (EBMT – European Group for Blood and Marrow Transplant), Registrul împreună cu centrele de transplant de celule stem hematopoietice din țară, asigură standardele de calitateși securitate stabilite la nivel european.

În prezent, la nivel mondial sunt înregistraţi în registrele internaţionale peste 22 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru că este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populaţională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul, majoritatea ţărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
‘’Cu acest Registru scurtăm perioada de aşteptare, mai ales că sunt afecţiuni în care pacienţii luptă cu timpul… Sunt boli greu controlabile, iar aşteptarea lor nu ar trebui să depăşească două luni de zile’’, a declarat Adrian PANĂ, secretar de stat în MS.

Marți, 11 martie, începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași va avea loc lansarea campaniei „DONEAZĂ SPERANȚĂ”, eveniment inițiat de Comunitatea Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România, în parteneriat cu Centrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Iași. Potrivit inițiatirilor, campania își propune să crească numărul donatorilor potențiali de celule stem, înregistrați în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, de la aproape 10.000, cât este în prezent, la un milion. Astfel, prin creșterea numărului de donatori se va putea oferi o șansă reală la peste 90 la sută din pacienții diagnosticați cu leucemie din România.

Odată cu lansarea campaniei, Comunitatea Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România va fi recunoscută oficial de conducerea Institutului Regional de Oncologie Iași, ca fiind prima comunitate de acest fel din România. La eveniment va fi prezent dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. ”În prezent, sunt aproape 10.000 de donatori înscrişi şi sperăm ca anul aceasta numărul lor să crească la peste 20.000.

Sunt pacienţi pentru care nu găsim donatori compatibili în registrele din străinătate, iar şansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România, însă, registrul român este deocamdată prea mic să acoperim toate solicitările. Până acum aufost efectuate 22 de proceduri de transplant de celule stem hematopoietice, dintre care la 20 de pacienţi au fost donatori străini. În prezent, avem zece bolnavi, pentru care nu găsim donatori compatibili”, a precizat dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Voluntarii Comunității Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România, împreună cu personalul medical din cadrul Centrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice Iași, vor desfășura mai multe campanii de informare și de mobilizare a tinerilor pentru a se înscrie în Registrul Național al Donatorilor de Celule StemHematopoietice. În luna martie sunt programate caravane de promovare a donării de celule stem hematopoietice și pentru înscrierea în Registrul Național a Donatorilor de Celule Stem.

O echipă medicală este pregătită să se deplaseze la sediul instituțiilor pentru acțiuni de informare și prelevare a probelor de sânge. ”Cred cu tărie că oamenii vor să se implice și să-i ajute pe cei cărora nu le-a mai rămas decât speranța. Donatorii voluntarii nu trebuie să facă altceva decât să se informeze, să se adreseze centrelor din țară unde se fac testele de sânge pentru a vedea dacă sunt sănătoși și apoi să ajute. Doar împreună suntem o forță. Împreună Donăm Speranță”,a declarat Iulia Nănescu, fondatorul Comunităţii Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România.